ekogroszek

Ekogroszek ekogroszkowi nierówny. Zależy to od jego oczyszczenia na drodze produkcji. Im lepiej oczyszczony, tym mniej w nim niepożądanych cząstek, obniżających wartość użytkową paliwa. Dużo zależy także od innych czynników. Warto im się przyjrzeć, zanim kupimy worek z małymi węgielkami.

Jak rozpoznać jakość ekogroszku?

Kupując workowane paliwo do pieców centralnego ogrzewania, nie widzimy, jak wygląda. Aby sprawdzić, musimy rozerwać jeden z worków, ale nie musimy tego robić, by wiedzieć, czy dany surowiec będzie odpowiedni do naszego kotła. Wystarczy przeczytać wszystkie informacje, które są wydrukowane na opakowaniu.

Sprawdzając, jakie walory ma dany oczyszczony węgiel, będziemy wiedzieć, czy jest dobry, czy też lepiej poszukać innego. Jeśli znamy określone normy, jakie posiada dany ekogroszek, łatwo rozpoznamy jego jakość bez rozrywania worka przed zakupem. Producent paliwa do centralnego ogrzewania powinien przedstawić to, drukując ważne informacje na opakowaniu.

Oprócz tego zakupione paliwo musi mieć jak najmniej pyłu i miału. Im ma go mniej, tym lepiej. Piece klasy 5 są przystosowane do wysokiej jakości groszku, aby użytkownik mógł cieszyć się porządkiem w kotłowni (brak rozpylania się węglowego kurzu po ścianach, posadzce i sprzętach). Ma to także wpływ na lepszą pracę automatycznego podajnika.

Jakie cechy powinien spełniać dobry ekogroszek?

Paliwo z węgla musi mieć przede wszystkim wysoką kaloryczność, która najlepiej, gdy się mieści w liczbach 24-25 Mj/kg. Oprócz tego winien mieć bardzo niską spiekalność, czyli około 20. Chodzi tu o to, by węgiel po spaleniu pozostawiał po sobie jak najmniej spieczonych grudek, które nie mają możliwości spalenia się na popiół.

Wilgotność ekogroszku powinna liczyć poniżej 12. Warto przechowywać paliwo w miejscu suchym i przewiewnym lub w szczelnych opakowaniach. Zadbanie o suche składowanie zapewni dobre palenie się surowca w piecu. Na pewno mokre paliwo będzie gorzej się palić, spowoduje to słabsze ogrzanie domu, a także wpłynie na zwiększenie spiekalności grudek (mniejsza wydajność).

Bardzo ważna jest również wielkość czarnych kamyków. W tym przypadku można zajrzeć do zaleceń producenta kotłów. W instrukcji obsługi danego modelu kotła jest podpowiedź, jakiej wielkości powinny być grudki węgla, aby mogły swobodnie przechodzić z podajnika do komory spalania. Ogólnie drobiny powinny mieć średnicę od 5 do 25 mm.

Dlaczego ekogroszek, a nie tradycyjny węgiel lub miał?

Nowoczesne piece spełniające normy unijne w zakresie chronienia atmosfery przed smogiem, są tak skonstruowane, aby substancji smolistych wydostawało się do otoczenia jak najmniej. Jednak oprócz tego węgiel musi być bardzo dobrze oczyszczony, by nie było w nim zbędnych kamieni i innych zanieczyszczeń (piachu, mułu, roślinności itp.).

Do produkcji ekogroszku używa się kopalnianego węgla. Węgiel z przeznaczeniem do kotłów 5 klasy jest poddawany całościowemu procesowi oczyszczania. Przechodzi przez mycie w wodzie, by pozbawić go zanieczyszczeń powierzchniowych. Potem w cieczy cięższej od wody, dzięki czemu wszystkie kamienie niemające nic z węgla, idą na dno. Na powierzchni pozostaje jedynie prawdziwy węgiel, który przechodzi kolejne ważne procesy.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ