Niezależnie od tego, z jakiego rodzaju restauracją mamy do czynienia oraz jaką kuchnię się w niej serwuje, wyposażenie zaplecza restauracyjnego jest takie same. Dzięki odpowiednim sprzętom najwyższej jakości kucharz jest w stanie przygotować najlepszą potrawę.
Garnki do restauracji – rozmiar ma znaczenie
Często bywa tak, że jakość i smak potrawy zależy nie tylko od składników, które zostały użyte do jej stworzenia, ale również od jakości sprzętu: noży, garnków, patelni. Nawet najlepszy kucharz nie będzie w stanie przygotować wyśmienitej potrawy jeśli garnki, z których korzysta, są zniszczone lub wykonane z nieodpowiednich materiałów. Dobrej jakości garnków należy szukać w specjalistycznych sklepach, najlepiej internetowych. Wysokiej jakości naczynia do gotowania są podstawą każdej szanującej się kuchni. Profesjonalne garnki gastronomiczne muszą być przede wszystkim funkcjonalne oraz wytrzymałe. Powinny łatwo się czyścić ze wszystkich zabrudzeń i nalotów. Można zdecydować się na zakup garnków w komplecie lub wybrać pojedyncze egzemplarze, które najbardziej będą pasowały do konkretnej kuchni.
Zanim zaczęto produkować garnki gastronomiczne ze szlachetnej stali nierdzewnej, stosowano takie materiały jak ceramika, miedź, aluminium, a także wyrabiano garnki żeliwne. Obecny materiał, w którego składzie znajduje się nikiel i chrom, jest jak na razie najlepszy. Doskonale przewodzi ciepło, które rozkłada się równomiernie, a także jest odporne na korozję. Naczynia wykonane ze szlachetnej stali nierdzewnej mogą być stosowane do każdego rodzaju kuchni: gazowej, indukcyjnej, ceramicznej i elektrycznej.
Garnki do restauracji – czym kierować się przy wyborze?
Ze względu na rozmiar wyróżniamy trzy rodzaje garnków: niskie, średnie i wysokie. Garnki do restauracji niskie są doskonałe do gotowania mniejszej ilości potrawy lub do przygotowania oddzielnie składników do bardziej złożonego dania. Dzięki dużej rozpiętości wymiarów, zarówno wysokości jak i pojemności, łatwiej jest dobrać garnek do określonego zastosowania w restauracji lub innym punkcie gastronomicznym.
Garnki gastronomiczne, czyli przeznaczone do punktów gastronomicznych są wykonane ze szlachetnej stali nierdzewnej. Mają również uchwyty wykonane z tego samego materiału. Do każdego garnka dołączona jest również pokrywka, najczęściej szklana, z obwódką także ze stali nierdzewnej. Produkowane są także garnki z pokrywkami, które również są wykonane ze stali. Charakterystyczne dla tych naczyń kuchennych jest bardzo solidne dno. Przeważnie ma trójwarstwową konstrukcję: pierwsza warstwa jest wykonana ze stali nierdzewnej, druga z aluminium, a trzecia ponownie ze stali.
Dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła dania można przygotować w krótszym czasie – wiąże się to z oszczędnością gazu lub energii elektrycznej. Warto również zwrócić uwagę na walory estetyczne tych garnków, ich ergonomiczny kształt oraz funkcjonalność, jaką gwarantują. Gotowanie w naczyniach ze szlachetnej stali nierdzewnej jest komfortowe i efektywne. Spełniają wiele podstawowych warunków, jakie są ważne dla każdej profesjonalnej restauracji. Dodatkowo ich atutem jest odporność na korozję i jakiekolwiek uszkodzenia. Nawet przypalony garnek będzie zdatny do ponownego użytku. Można je bez przeszkód myć zarówno w zmywarce jak i w zlewie. Nie dziwi więc fakt, że są one niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym.